Ung

CFA-Tidningen

Din pulsmätare i samhället

Vill du och ditt företag hitta till er målgrupp? Vi skräddarsyr annonseringen efter era behov.

Klicka här så kontaktar vi er.

     Ung i Gävleborg

Aleyna Bahceci (18), lokal ordförande för SSU Söderhamn, ger sin syn på det.Jag är nyfiken och vill veta hur det är att vara ung i Söderhamn idag, vad tänker du?


"Jag tänker att vi unga i Söderhamn har inte så mycket att göra, inget ställe där vi kan träffas på där vi alla är trygga med varandra. Vi skulle gärna se lite mer aktiviteter, för när det inte händer så mycket så blir det tråkigt för unga. Det är så många känner."


Vad tänker du kring de vuxnas roll i det?


"Ibland händer det grejer, men när det väl händer är det inte för alla. Jag menar, alla kan inte njuta av det som händer. Jag skulle önska se ett mer öppet tänk kring aktiviteter så att alla någon gång kan njuta av aktiviteterna när det väl händer."


Vad kan unga bidra med själva?


"Det var en bra fråga. Många vågar inte vara aktiva. Gatukonst är ett exempel, musik. Det skulle ingen våga. Vi behöver förebilder som gör så att andra vågar följa efter och göra det som vi drömmer om eller tycker är kul. Alla vågar inte vara först."


Vilka ämnen brinner du för?


"Feminism och konst. För mig handlar feminism om att vara stark. När jag tänker feminism blir jag starkare än någonsin och det är en livsstil, att stå upp för kvinnor, stå upp för jämställdhet. Vara stolt över att vara kvinna.


Jag bryr mig inte om killars attityder till feminism, om någon är hård i sin åsikt kring feminism blir jag stolt. Jag blir stolt för att jag är feminist. Är en kille grov eller stötande i sitt bemötande så säger jag ifrån direkt. Det är ett problem det här, att många tjejer är rädda för att hamna utanför om de står upp för sig själva, jag är inte det. Jag säger ifrån. Killarna kan säga vad de vill, jag tänker inte ändra på den jag är, hur jag klär mig eller hur jag lever. Så länge jag är bekväm i mig själv så är det den jag är."


Varför tror du att det finns en attityd från omgivningen när en pratar om feminism?


"Det handlar om normer. Hur en är uppfostrad, hur normen i samhället ser ut. Många är rädda för en förändring som egentligen är positiv för oss alla. 'Kvinnan ska vara i köket, vara tillgänglig, inte göra karriär eller ha samma lön för ett arbete som män har.' Lite så. Vi måste bryta den normen och föreställningen om att män är starkare och kan mer och därför ska ha mer betalt. Kvinnor är precis lika bra."


Hur får vi till en förändring kring de normer du pratar om?


"Vi får lära dem. Genom att prata om det, höras i olika och många sammanhang, vara ett med samhället."


Så till personen Aleyna, vad gör dig lycklig?


"Jag tänker konst. Vi unga som gillar konst skulle vilja se till exempel opera.  Att inte behöva åka till Stockholm för att uppleva det eller att behöva åka så långt för att få sånglektioner eller en utbildning till att bli en operasångeska till exempel. Vi vill ha mer av det som utvecklar och berikar oss unga. Du vet, jag sjunger och är skådespelerska. Jag har även dansat både balett och dansat som konståkare. Jag känner sig levande när jag ser konst. Jag blir så glad!"Avslutningsvis, om du får välja tre ord eller fraser som representerar dig, vilka skulle det vara?"Wake up! Kick ass! Repeat!"Anna Idell

CFA- Tidningen

 

* Vi är Din pulsmätare i samhället.

 

* Vi är media för Dig som vill vara      med och göra skillnad- på riktigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter:

CFANYTT 

community för alla goda nyheter!

&

CFANYTT.BLOGG.SEKontakta oss


CFA-Tidningen

Kungsgatan 43

826 37 SÖDERHAMN

(+46)070 592 96 08

info@cfatidningen.se

© Copyright. All Rights Reserved

Vill du dela sidan? Klicka här: