Uppstickaren

LARS STÅL

 

POLITIKER • NYA MODERATERNA • MÅNADENS UPPSTICKARE

 

 

Jag har träffat Lars Stål.

På en restaurang i Söderhamn träffas vi över

en lunch. Jag är nyfiken på var han är på väg i livet, som aktiv

företrädare för Nya moderaterna. Partiet som var med och ändrade

på styret under de kommande 4 åren i Söderhamns kommun.

 

 

Mannen som gjorde sin personvalskampanj känd genom sin pipa.

 

                                Vem är han?   Vad vill han åstadkomma med sin politik?  Vad vill han förändra?                                   

 

                                                             Lars funderar ett litet tag och svarar:

 

 

 

 

Sedan barnsben är jag präglad av min far som var politike, kring hur samhället fungerar och styrs. Det som präglat mig mest är rättvisefrågan och för mig betyder det lika för alla. Oavsett ska medmänsklighet och rättvisa vara det som genomsyrar samhället. Även om det betyder att man måste jobba för det själv. Som individ och som organisation.

 

I perioder i livet kan man behöva hjälp, andra gånger ger man. Man får bidra med det man kan, det är viktigt, och vad det är - kan vara väldigt olika.

Exempelvis kan det vara om man mår psykiskt dåligt, så kan en fysisk sysselsättning var viktig. Är man fysiskt dålig så kan stimuli, vara bra för den individen. Det är olika. Men att inte vara en del av samhället, bli tillfrågad,känna sig behövd. Det är inte bra för samhället och det är inte bra för individen.

 

Jag brukar tänka på Stephen Hawking, svårt fysiskt handikappad men som bedrev forskning och var en mycket aktad man. En fantastisk karaktär och människorvän som visade att fysiska hinder som blockerar ska inte stoppa den personliga utvecklingen.

 

Med det vill jag säga att ”mitt” samhälle ska vara tillgängligt för alla. Lika för alla.

 

Som politiker har jag varit aktiv redan innan jag började att arbeta på Söderhamns kommun. Jag var då aktiv för Centerpartiet under åren 2006- 2009. Då som ledamot i Faxeholmen, nämndeman i Hudiksvalls Tingsrätt och ersättare i Barn och utbildningsnämnden. Jag avsa mig alla politiska uppdrag när jag blev tjänsteman. Då skrev vi 2009 i våra kalendrar. Jag blev Söderhamns kommun trogen till dess att jag sa upp mig från Söderhamns kommun 16 december 2017. Anledningen var en konflikt mellan mig och min dåvarande chef. Trots detta är jag fortfarande förälskad i Söderhamn kommun. Skillnaden är att nu kan jag vara med och påverka på ett annat sätt. Jag är även med och engagerar mig som ordförande för olika föreningar, däribland Söderhamns FF. Jag vill vara med och bidra till bra saker. Jag såg min möjlighet i att vara med kommunens styre. Eftersom jag jobbar i en annan kommun så det gör att jag kan engagera mig i min egen kommun. Det blev jättebra, jag känner att jag blev invald på mina egnameriter. Jag valdes in till kommunfullmäktige på mina egna meriter.

Mandaten kommer från folket. Det är de som bestämmer och som valt mig till deras företrädare. Därigenom känner jag mig stark i att

företräda mina och deras åsikter.

 

 

 

Som politiker funderar jag en hel del på vad vi gör för något i kommunen som ger oss värden här?

 

 

 

Som exempel, fritidsverksamhet – Det måste vi inte göra eller hålla på med. Tyvärr säger jag till den del som är engagerad i civilsamhället och föreningslivet. Vi behöver inte heller alla typer av samverkansformer med andra kommuner. Vi behöver inte ägna oss åt lobbyarbete kring infrastrukturprojekt av olika slag. Vi behöver inte vara med på allt. Frågan blir hur mycket ger det oss här och nu? Det kostar

pengar att vara med på allt.

 

 

En annan del är utveckling av våra hamnar. Det har kostat kommunen oerhört mycket. Det har inte gett lika mycket tillbaka. Därför är det viktigt att vi satsar på rätt saker. Många människor har blivit oerhört välbärgade och allt har skett under den kommunala radarn. Att vi nu satsar på våra farleder är helt rätt. Det gynnar såväl miljön som den lokala ekonomin.

 

 

Vägarna är ytterligare ett bra exempel. Det finns en del som betalar för sina vägar, sedan finns det de som inte gör det. Stenåker till exempel, de betalar själva medan deras grannar inte gör det. Där betalar betalar kommunen fastän de inte borde. Det är inte rättvist. Allt har att göra med en förfuskande genom politiken från 1971. Kanske inte så populärt ämne att driva nu när vi har 2019. Det är en rättvisefråga och för mig en viktig symbolisk fråga kring rättvisa som vänstern och socialdemokratin inte velat ta tag i.

 

 

Kommunen har gett mycket men det har inte skett med den transparens som kommuninvånarna förtjänar. Det finns en massa saker i kommunen som sker löpande och återkommande hela tiden. Jag tycker att kommunen måste börja agera mer med sunt förnuft mer än följa alla regler och tjänstemäns beskrivningar.

Vi som politiker behöver rusta oss med utbildning och kompetens. Det duger inte längre att vara en knapptryckare. Man måste veta vad man talar om. Man måste vara beredd på att granskas. Jag kräver mer öppenhet och transparens.

 

 

Den största skillnaden människor i Söderhamn kommer se mig göra som politiker är att mina löften blir få. Jag kommer inte att lova saker som jag inte kan hålla.När jag säger något så kommer det att bli som jag säger. Jag är inte de stora ordens man.

 

 

Min roll kommer vara i bakgrunden under den här mandatperioden. Jag vill sätta laget före jaget. Laget för mig är medborgaren i Söderhamns kommun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den största skillnaden människor i

Söderhamn kommer se mig göra som politiker är att mina löften

blir få. Jag kommer inte att lova saker som jag inte kan hålla.När

jag säger något så kommer det att bli som jag säger. Jag är inte

de stora ordens man. // Lars Stål 

  Bakgrunden till pipan.

 

  " Ja du Anna. Pipan som jag har på bilderna handlar för mig om en trygghet. Många tänker på sina äldre morfäder och    farfäder, eller för den delen mormödrar och farmödrar som rökte pipa. Hur gott det luktade och hur mysigt det var.     Det var innan vi kom på hur farligt och idiotiskt det är att röka. Pipa symboliserar nostalgi och trygghet. Andra tänker på

 Torbjörn Fälldin. För mig var och är pipan ett sätt att sticka ut i mediabruset. Politik handlar om att sticka ut i     mediabruset, men utan att sticka ut för mycket, säger Lars Stål, Nya Moderaterna Söderhamn."

  Lars som politiker.

 

  " Min roll kommer vara i bakgrunden under den här mandatperioden. Jag vill sätta laget före jaget. Laget för mig är             medborgaren i Söderhamns kommun "

  Faktaruta.

 

 

 

  Namn:Lars Stål

  Ålder: 42 år.

  Parti: Nya moderaterna

  Bor: från landsbygden och boende på

  landsbygden.

  Familj: fru och tre barn.

  Arbete/syssla: anställd som VD på

  Glysisvallen Hudiksvalls kommun, ägnar mycket tid i skog och mark

  och politiker i Söderhamn.

TEXT: Anna Idell

FOTO: Privat, Lars Stål