Påverkan Opposition

CFA-Tidningen

Din pulsmätare i samhället

I opposition inför valet.

CFA-Tidningen har träffat Magnus Svensson ( C), vars uppdrag är kommunalråd i opposition i Söderhamn och vi har fått tolv viktiga svar på vem han är och vad han gör som politiker.Vem är du?


"Magnus Svensson, jag är 40+, sambo och tvåbarnsfar. Jag är Centerpolitiker, personvald och inkryssad i kommunfullmäktige och distriktsordförande för Centerpartiet i Gävleborg. Humanist med ett grönt hjärta."


Vad jobbar du med?


"Jag är kommunalråd i opposition i Söderhamn."


Vad är utmaningen?


"Att hitta kompromisser som ändå känns som en framgång för bägge parter och att lyfta fram Söderhamn till en framgång ur ett optimistiskt synsätt."


Vad är roligt med ditt jobb?


"Alla möten med alla människor och när man når framgång. Vissa tar några veckor andra tar längre tid men det är stor lycka varje gång."


Vad händer i regionen som du är stolt över?


"Extremt mycket, men vi behöver stärka upp en hel del saker som att stärka upp primärvården för medborgare, vi gör ett bra jobb med psykisk ohälsa med unga och äldre, men kedjorna mellan kommun och region behöver bli bättre för en mer optimal vård. Det händer en hel del saker inom vården och det är positivt."


Vad behöver vi mer av i region Gävleborg?


"Vi måste försöka att samverka mer mellan region och kommun, för när vi jobbar gemensamt så når vi de största framgångarna. Vi måste jobba med regional tillväxt så fler företag kan växa och även få fler företag att starta upp."


Vad är politikens största roll i samhället?


"Det är egentligen två saker: Att skapa en trygghet och tillit till de beslutande systemen – för medborgarna, samt att man måste ha en politisk helhet, att lyfta blicken och se samhället som en helhet. Det underlättar när man har målet klart för sig."


Hur ser en typisk dag ut för dig i ditt arbete?


"Jag kliver upp vid 07.00, läser olika media och tittar på nyheterna. Sedan är det antingen en sväng ner till Rådhuset för olika möten, läsa och skriva eller alternativt åka ut på något besök i Söderhamns Kommun till olika företag, verksamheter eller annan näring.


Alternativ tre i min vardag är att jag reser en hel del så då kan det vara till något ställe i regionen eller i övriga Sverige, Jag försöker att vara hemma till 17:00 för att äta middag med min familj. Jag har cirka fyra av sju möjliga inbokade kvällsmöten någonstans. Kommer hem igen, kollar nyheter, kollar mail. Går och lägger mig ca 01.00."


Det är valår, vad tänker du kring det?


"Att det för det första är viktigt att Centerpartiet vinner. Men jag tror att det är ett värderingsval. Vill vi ha medmänsklighet eller intolerans? Vill vi ha ett öppet eller ett slutet Sverige? Vill vi sprida makt och resurser eller vill vi ha centralisering? Centerpartiet tror på ett öppet, frihetligt och humanistiskt samhälle där makten delas av många.


Det är ett konfrontationsbräck. Mycket handlar om jag mot dig, ni mot oss, så vill inte jag ha det. Konkret, jag vill se att vi tänker ur ett perspektiv 'oss- vi alla', hur ska vi finansiera vår välfärd? Hur får ett bra företagsklimat? Skolor och utbildning, hur gör vi tillsammans så det blir så bra som möjligt för oss?"


Integration – hur jobbar Centerpartiet med det?


"Det är samma sak där. Vi vill ha ett öppet samhälle. Inkludering från första dagen. Alla ska känna sig inbjudna, lära sig språket och få vara en aktiv medborgare. Att de små får börja skolan direkt, det är jätteviktigt. Arbete och företag, se till att skapa bra förutsättningar så att företag kan anställa."


Ja, just arbete och företag. Hur ser du på tillväxtfrågan?


"Jag ser att vi har ett grundproblem med kompetensförsörjning och att vi har en relativ hög arbetslöshet. Hur gör vi för att förstärka vår kompetensförhöjning? Genom utbildningar, genom externa utbildningar. Jag ser också att vi har alla möjligheter att göra Gävleborg omställningsbart. Vi har resurserna till att göra det. Se till det operativa för att företag ska kunna verka, det ska bara fungera."


Hur ser ditt drömläge för Region Gävleborg ut om fem år?


"Då har vi fler i arbete och vi har en primärvård och sjukvård som människor är trygga med. Vi är långt gångna i omställningen för ett ekologiskt hållbart Gävleborg. Vi har en attityd i samhället som välkomnar nya medborgare. Resan är igång och Gävleborg är framgångsrikt."Anna Idell
CFA- Tidningen

 

* Vi är Din pulsmätare i samhället.

 

* Vi är media för Dig som vill vara      med och göra skillnad- på riktigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter:

CFANYTT 

community för alla goda nyheter!

&

CFANYTT.BLOGG.SEKontakta oss


CFA-Tidningen

Kungsgatan 43

826 37 SÖDERHAMN

(+46)070 592 96 08

info@cfatidningen.se

© Copyright. All Rights Reserved

Vill du dela sidan? Klicka här: