Påverkan

CFA-Tidningen

Din pulsmätare i samhället


CFA-Tidningen har tagit pulsen på klimatet i regionen och här har både Eva Lindberg (S), regionråd i Gävleborg och Magnus Svensson (C), Söderhamns Komunalråd i opposition fått ge sin syn på saken.


Oppositionen tycker...läs mer här.


(Foto: Claes Söderberg)

En vanlig människa med ett ovanligt uppdrag.

CFA-Tidningen har träffat Eva Lindberg, regionråd i Gävleborg


Eva Lindberg (S), vars uppdrag är regionråd i Gävleborg, har gett oss viktiga svar på tolv frågor som handlar om vem hon är och vad hon gör.


Vem är du?


"En vanlig människa med ett ovanligt uppdrag."


Vad jobbar du med?


"Jag jobbar med att vara politisk ledare för Regionstyrelsen. I det ingår regional utveckling och tillväxtfrågor och att använda skattemedel på bästa sätt."


Vad är utmaningen?


"Att se till att de medel vi har faktiskt  räcker till utvecklingen i regionen. Se till att de räcker till människors behov. Att även se till att de räcker lite längre bort och satsa på sånt som alla inte ser resultat på. Politik innebär att ha omvärldsspaning och ha koll på viktiga frågor och våga fatta de beslut som behövs för de människor som lever i vår region."


Vad är roligt med ditt jobb?


"Roligt, ja framförallt att få träffa så många människor. Att få påverka – att kunna påverka. Möta människor och svara på deras olika frågor, det är kul. Att driva på olika frågor som rör vårt parti (Socialdemokraterna, reds.anm ) är kul tycker jag."


Vad gör regionen som du är stolt över?


"Oj, det är så många saker. Sjukvården, den är jag jättestolt över. Att vi har bra buss och tågförbindelser för de som pendlar till arbete och studier. Vara en del av regional utveckling så folk vill och kan leva och bo här. Trivas här. Region Gävleborg – vi i Region Gävleborg är så himla bra, även om vi inte ser det jämt. Vi är så bra, det finns ett jädra driv. Det är jag stolt över."


Vad behöver vi mer av i region Gävleborg? "


Självförtroende för hela Gävleborg. Vi behöver mer av samverkan och mer av respekt för det som är olika."


Vad är politikernas största roll i samhället?


"Det är att vara de demokratiskt valda. Demokratins försvarare, se till att de som är förtroendevalda kan göra det. Att man kan använda det inflytandet till att göra de prioriteringar och val folket röstat på. Vi är ju medborgarnas röster. Försöka vara den förtroendevalda utifrån vad du har blivit folkvald till."


Hur ser en typisk dag ut för dig i ditt arbete?


"Möten med människor. Ibland medarbetare, ibland med andra politiker, för att se var vi vill vara om några år framöver. Mina dagar består av möten med många människor i lokala, regionala och nationella sammanhang."


Det är valår, vad tänker du kring det?


"Det är viktigt att försöka vara tydlig i vad de olika partierna vill politiskt. Det är viktigt att svara på frågor och föra dialoger. Även att visa ideologin bakom varje parti.


Det förekommer en hel del smutskastning som blir mer och mer förekommande och det tycker jag är väldigt tråkigt och det tycker jag inte om. Att ha olika åsikter är bra, men att ge sig på olika människor med förtal och påhopp är riktigt dåligt. Här har alla politiker ett eget val och det är att själv inte ge sig in den typen av smutskampanjer."


Integration – hur jobbar Regionen med det?


"Vi jobbar i samverkan med andra som till exempel Länsstyrelsen och kommunerna. Vi kör utbildningar, vi kör snabbspår och validering. De som bor i Gävleborg får det de behöver i språk och utbildning. I rollen som regionalt ansvarig försöker vi att se till att olika projekt med spåret integration genomförs. Motverka segregation är mycket viktigt och det pratar och jobbar vi med dagligen. Utifrån regionens sätt att verka är det viktigt att alla människor har samma utgångsläge. Det är jätteviktigt."


Arbete och företag. Vad händer i regionen, hur ser du på tillväxtfrågan?


"Vi jobbar mycket med regional utveckling och strategier för den. Det ligger till grund för allt. Vi tar hela tiden fram strategier för vårt län som vi arbetar med, en del är kortsiktiga och en del väldigt långsiktiga. Vi är med på olika seminarium, jobbar med all information via hemsidan, bo och leva 2030, samverkan med näringsliv och andra aktörer, det är otroligt viktigt att göra det tillsammans. Väldigt många människor är engagerad i utvecklingen för vår region.


Utöver det så arbetar vi nära kommunerna. Matchning, kompetens, vilka utbildningar behövs, nationella nivåer, allt i samverkan och i samhandling. Allt vi gör handlar om ett regionalt perspektiv – hur det ser ut för oss. Påverkan, ständig påverkan. Tillsammans."


Hur ser ditt drömläge för Region Gävleborg ut om fem år?


"Om fem år har alla som vill jobba ett arbete. Det ska finnas möjligheter för alla så att ingen behöver flytta för att försörja sig, alla kan bo här. Vi kan även välja det lokala, leva bo och verka lokalt. Att vi alla som bor här är mer rädda om varandra och att vi pratar väl om varandra i länet."Anna Idell

CFA- Tidningen

 

* Vi är Din pulsmätare i samhället.

 

* Vi är media för Dig som vill vara      med och göra skillnad- på riktigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter:

CFANYTT 

community för alla goda nyheter!

&

CFANYTT.BLOGG.SEKontakta oss


CFA-Tidningen

Kungsgatan 43

826 37 SÖDERHAMN

(+46)070 592 96 08

info@cfatidningen.se

© Copyright. All Rights Reserved

Vill du dela sidan? Klicka här: