Gävle Affärskvinnor

CFA-Tidningen

Din pulsmätare i samhället

    AFFÄRLIVET IDAG

                PERSONLIGT PORTRÄTT - PROFESSIONEN

                             ANN-CHRISTIN KÄLL

 

 

       Verksamhetsansvarig i Gästrikland Nyföretagarcentrum

                                                &

                    Ordförande för Gävle Affärskvinnor.

 

Hon är drivande, full av liv och energi.

Hon har gjort en fantastisk livsresa som hon delar med sig av. 

En karriärsutveckling som är få förunnad med en erfarenhet som vilken styrelse som helst skulle se som tillgång och ovärderlig resurs.

Hon har varit och är fortfarande djupt engagerad i  näringslivet och brinner för tillväxtfrågor. Jag har träffat Ann-Christin Käll, hon är förebilden jag önskar att alla kvinnor fick träffa - här är hennes resa:

BAKGRUND


Jag heter Ann-Christin Käll och är snart 63 år gammal, jag är gift och jag har 2 barn och 3 barnbarn.


Jag är född och uppvuxen på landet utanför Ö-vik i Sidensjön. Jag är uppväxt i en vanlig arbetarfamilj och jag var väldigt tidigt i livet inställd på att jobba inom sjukvården. Jag var med och läste i den första vårdlinjen som startades upp och då var jag 19,5 år gammal när jag var färdig utbildad sjuksköterska, samtidigt var jag gravid så vid 20 fyllda var jag både mamma och sjuksköterska. I september året som jag fyllt 23 separerade jag så då stod jag ensamstående med ett barn men jag hade både utbildning och arbete.


ARBETSLIVET – MIN VÄG.


1980 utbildade jag mig till narkossköterska. Jag träffade min nuvarande man 1981 och året därpå flyttade vi till Gävle.


 


1985 ville jag göra annat än den traditionella sjukvården så jag sökte till Stora Enso och fick jobb som företagssjuksköterska. 16 år bodde vi i Skutskär. Det var en god arbetsgivare.


1996 engagerade jag mig fackligt och jag blev den första kvinnliga fackordförande i Skutskär på fabriken för SIF ( nuvarande Unionen ) I varje större företag fanns en egen fackklubb som sedan nominerade representanter från de olika företagen och då blev jag vald och satt i Uppsala att sitta med i den centrala delegationen för papper och massa.


1998 klev jag ur allt fackligt. Jag valde då att avsluta mitt fackliga engagemang.


Då valde jag även att sluta inom företagshälsovården och gick över till personalavdelningen. och där jobbade jag som kompetensutvecklare och informatör. Jag skaffade mig mer teoretisk kompetens som jag fick användning av i arbetet. När jag var klar med den utbildningen var jag personalchef/strateg.


Vikarierade som TF Personalchef i ett år på stora enso.


Då ville jag jobba med förebyggande hållbarhet. Ledarskap med hållbarhet där personalens intresse kom i fokus. Kompetensutveckla. Så sökte jag vidare när jag såg en tjänst ute som jag ville ha. Det var en fast tjänst som personalchef på Länsstyrelsen. Jag stannade 3 år på Länsstyrelsen och jag blev den första personalchefen för Länsstyrelsen i Gävleborg.


2004 blev jag headhuntad till Ahlgrens och där stannade jag också 3 år. Där lärde jag mig så fantastiskt mycket som processförbättringar, ordning och reda och frömågan till att ta tillvara på personalens ideer.


2007 låg det en tjänst ute som fångade mitt intresse, som personalchef på Folktandvården och det kändes lockande. Jag sökte den och fick den och i samma veva och redan i november gick jag in som TF VD då den gamla hade slutat. I maj 2008 gick jag in och det var en sådan häftig resa där jag lade grundstenarna till ett riktigt bolag. Ett bolag som skulle verka på en konkurrenskraftig marknad.


Som VD var jag ansvarig för ett bolag med en årlig omsättning på ca 380MSEK. Rapporterat till Styrelsen för bolagetut. Personalansvar för 21 klinik chefer samt 15 medarbetare på huvudkontoret. Jag hade som huvudprestationer byggt upp ett modernt tandvårdsföretag .


Jag lade all strategin från grunden, fixade marknadsundersökningar och införde LEAN som arbetsprocess.


2012 i oktober, slutade jag min tjänst som VD för att sedan starta upp som egen företagare.


2014 blev jag ordförande i Gävle Affärskvinnor, där har vi fått en hel del snurr och mycket tack vare Agneta Påhlin, hon har drivit ett projekt som handlar om att stärka kvinnor och företagande, hon körde dels kvalificerade föreläsningar men mycket kring nätverkandet, stärka och lyfta genusfrågorna.


Det vi gör nu är att vi låter företagen i nätverket föreläsa om sina egna företag. Vi kör gemensam frukost varje måndag varje månad och en kväll i månaden har vi föreläsning. Jag är väldigt stolt över att vi i Gävle Affärskvinnor lyfter fram den enskilda individen.


 


Jag är nu verksamhetsansvarig i Gästrikland Nyföretagarcentrum, där ger vi så mycket rådgivning som det bara går och det är jag mycket stolt över, att vi kan bidra med gratis rådgivning till individerna. Till alla som har som intresse att starta företag. Det är inte lätt att veta var man vänder sig eller hur saker och ting hänger ihop när man startar eller driver ett företag. Vi har så stora nätverk som vi delar med oss av. Det är en styrka.


 


OM MIG SJÄLV


Jag är stolt över många saker, jag är stolt över Ann-Christin som person. Jag är alridg rädd att hoppa på tåget, grundtryggheten är med mig och jag har alltid haft förmågan att vilja hoppa på alla tåg som jag tyckte eller tycker är intressant att var med på. Det som har gjort att jag har vågar kliva på tåget är att folk alltid har trott på mig.


Jag är även noggrann med att leverera och jag visar respekt, värdig att bli betrodd.


Jag är även väldigt nyfiken, drivs av att testa nytt och jag har aldrig varit rädd för att be om hjälp.


 

Hon var ensam kvinna i Storas styrelse.Ett tungt uppdrag som hon trivdes mycket bra med.

Hon har en gedigen erfarenhet med sig från affärslivet sett genom många olika perspektiv. "En hermelin bland katterna" skrevs det om henne med anledning av att hon rörde sig som kvinna i en mansdominerad värld.

Om Ann-Christin skulle ge tre livsråd till någon annan skulle det vara följande:

 

 

1.Tro alltid på att det du gör har bärighet och att du duger.

 

2.Det är viktigt att ta hjälp av andra, man kan inte kunna allt själv. Ta vara på dina starka sidor och be andra om hjälp med det du är mindre stark på.

 

3.Ge inte upp, tror du på något, brinner du för något så kör, ge aldrig upp.

           ANN-CHRISTIN KÄLL GÄVLE 2018

TEXT: Anna Idell

FOTO: Privat, Ann-Christin Käll

CFA- Tidningen

 

* Vi är Din pulsmätare i samhället.

 

* Vi är media för Dig som vill vara      med och göra skillnad- på riktigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter:

CFANYTT 

community för alla goda nyheter!

&

CFANYTT.BLOGG.SEKontakta oss


CFA-Tidningen

Kungsgatan 43

826 37 SÖDERHAMN

(+46)070 592 96 08

info@cfatidningen.se

© Copyright. All Rights Reserved

Vill du dela sidan? Klicka här: