Företagarna

CFA-Tidningen

Din pulsmätare i samhället

                            EVA COOPER

 EN AMBASSADÖR FÖR GÄVLEBORG OCH DALARNA

                             Intervju med Eva Cooper regionchef Företagarna Gävleborg och Dalarna.

 

Jag träffar Eva på Gävles nya Do Space. Vi sätter oss ner i det öppna landskapet som utgör både cafeteria och mötesplats. En öppen och inbjudande atmosfär för den enskilde att ta en rast i eller för andra att hålla möten med kunder eller ta emot besökare.

 

Vi sätter oss vid ett av borden och jag är så nyfiken på kvinnan framför mig. Vilka är Företagarna och vad gör de?

 

Eva berättar:

- Företagarna är en nationell medlemsorganisation som representerar 70 000 företagare och har 250 lokala föreningar. Vi är Sveriges största och samtidigt närmaste organisation. I Gävleborg/ Dalarna finns totalt 24 lokalföreningar där aktiva företagare ideellt engagerar sig för att företagare ska bli mer framgångsrika i sitt företagande. Företagarna drivs av att utveckla Sverige så att vårt land även i framtiden är en av de bästa länderna att leva, verka och bo i. Utvecklingen blir först möjlig när företagsamma människor når sin fulla potential och får förutsättningar att kunna lösa dagens och framtidens problem. Vi vill kunna överlämna ett land och ett samhälle till våra barn och barnbarn som är i bättre skick än det land som vi fick till skänks av tidigare generationer.UTMANINGEN

Såklart finns det utmaningar i Gävleborg. Kompetensförsörjning till exempel är en av dem. Att hitta rätt personal är inte helt enkelt ibland, många företagare använder ofta mycket energi och kraft till att leta efter rätt individ. Det är både tidskrävande och kostsam process. Det här är såklart inte unikt för Gävleborg, ändock en utmaning i sig, att hitta rätt kompetens. Det är många gånger en fråga om attityder, att det ör där kompetensen saknas. Men det ör inte ett ungdomsproblem, det vill jag verkligen understryka. Däremot ser jag större möjligheter att förbättra attityderna hos de yngre, genom bland annat mer praktik och annan typ av samverkan med näringslivet. Det är en vinst för alla involverade! Det är viktigt med bra och relevanta utbildningar men det är alltså inte lösningen på alla problem. Det allra viktigaste är att det är rätt person på rätt plats!


Vi har även utmaningar inom myndighetsutövningen. Som att många upplever att det är för mycket regelkrångel och det upplevs större här i vårt län än i resten av landet. Det handlar ibland om att bättre förstå de olika rollerna vi alla har beroende på var vi kommer ifrån. Det är skillnad på att vara företagare eller att komma i rollen som myndighetsperson. Därför har vi som exempel ordnat en spelkväll i Gävle som handlar just om samspelet, ett rollspel där man får gå i varandras skor, det ökar förståelsen för varandra. Det är på gång en liknande aktivitet i Söderhamn.


Vi arbetar hårt för att minska regelbördan, sänka företagarfientliga skatter och öka kompetensförsörjningen så det blir lättare att anställa. Entreprenörer och samhällsbärare ska fokusera på att förverkliga sina drömmar istället för att lägga tid på pappersarbete. Men trots dessa stora utmaningar finns dessa fantastiska hjältar som driver företag! Problemlösare som ser möjligheter och tar risker. Som drivs av att kunna bestämma mer över sin egen tid, och som samtidigt ofta arbetar sju dagar i veckan, 52 veckor om året. När tiderna är mer knapra gör de allt för att eventuella anställda får sin lön - det ör inte ovanligt att företagare avstår från egen lön.  


 

DET HÄR ÄR JAG STOLT ÖVER

Jag är otroligt stolt över föreningarnas engagemang för ett bättre företagande. De gör så otroligt mycket som jag vill lyfta fram, inte bara arbetet med att förändra saker till det bättre i vardagen, de är suveräna att lyfta fram goda exempel eller som de lokala Årets företagare-galorna, det är jag verkligen stolt över. Alla aktiviteter som görs och jag är så stolt över att vi växer som organisation. Ensam är inte stark. Företagarna som organisation är fortfarande relevant in i framtiden.

En annan sak som jag gärna vill lyfta fram är något som Företagarna Hudiksvall gör tillsammans med en rad andra aktörer– Hylla Hudik.

En fantastisk gala mer lokalt som handlar om att vara stolt över var du är. Det är bra för regionen men även för orten. Där lyfter man fram eldsjälarna med olika utmärkelser som till exempel från offentliga avdelningar, årets export företag och årets unga företagare och så vidare, en helt otrolig tillställning. ( länk till hemsidan ). Men samma stolthet skapar också galorna i Ljusdal, Hofors, Ockelbo, Bollnäs... ja, över hela länet. Lokalföreningarna inom Företagarna bidrar till att Gästrikland och Hälsingland blir ännu mer fantastiskt!

 


VAD ERBJUDER FÖRETAGARNA?

Företagarna arbetar med kunskap, nätverk, praktisk hjälp och opinionsbildning. Vi erbjuder utbildningar och ordnar möten kring t ex ägarskiften, GDPR, skatter med mera. Genom våra 250 lokalföreningar har vi ett relevant nätverk både lokalt, regionalt och nationellt, varje dag ordnas det i princip träffar någonstans i landet! Vi erbjuder förmåner och praktisk hjälp som obegränsad juridisk rådgivning per telefon, rabatter på resor, hotell, drivmedel, elektronik, bilar, telefoni samt försäkringar som skyddar medlemmar och deras anställda. Sist men inte minst kommer opinionsbildning och det är framförallt det jag jobbar med. Jag arbetar för att påverka beslutsfattare på alla nivåer för att driva på utvecklingen mot ett bättre företagarklimat. Den 6 maj ordnar jag, tillsammans med Svenskt Näringslivs regionchef Lotta Petterson, samt medarbetare i de respektive organisationerna, en Företagsam EU-debatt med toppkandidater till valet till Europaparlamentet.

Företagarna står också som värdar för ett stort evenemang i höst som heter Misstagens Mästare, där publiken får lyssna till kända företagares resa. Syftet är att lära sig nytt genom andras misstag. Förra gången det evenemanget var i Gävle talade t ex Per Holknekt, som tidigare drev Odd Molly. En person som både lyckats stort och haft stora motgångar i sitt liv.Eva Cooper regionchef Företagarna om utmaningarna

och vad Företagarna gör för skillnad.

OM EVA COOPER

Namn: Eva Cooper

Familj: Maken Eiran och barnen Elisabeth och Edward

Bor: Utflyttad hälsing som nu bor i Gävle

Favoritbok: Jag älskar att läsa! Det är vad jag gör när jag är ledig, läser en bok per dag. Så favoritboken är en ny oläst bok.


Favoritfilm: Jag tittar en hel del på serier, inte så mycket på filmer. Just nu ser jag fram emot sista säsongen av Game of thrones.


Fritid: den dagen jag blev heltidsarvoderad i en studentorganisation slutade jag ha ett bra svar på frågan vad jag gör på fritiden. Jag har haft så intressanta uppdrag och jobb sedan dess, att fritid och arbete smält samman. Men jag tycker jättemycket om att gå på olika träningspass på mitt gym. Ett bra sätt att orka med att förändra världen!


Det här vet få om mig: det beror ju vem du frågar. Men alla kanske inte vet t ex att jag spelade mig själv i en komediserie av Henrik Schyffert och Johan Rheborg i TV4. ”Eva Cooper” debatterade i Nyhetsmorgon. Jag hade aldrig träffat Schyffert innan, så det var ganska överraskande att få ett samtal från produktionsbolaget som sa ”Henrik Schyffert har skrivit in dig i manus”.

TEXT: Anna Idell

FOTO: Eva Cooper

CFA- Tidningen

 

* Vi är Din pulsmätare i samhället.

 

* Vi är media för Dig som vill vara      med och göra skillnad- på riktigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter:

CFANYTT 

community för alla goda nyheter!

&

CFANYTT.BLOGG.SEKontakta oss


CFA-Tidningen

Kungsgatan 43

826 37 SÖDERHAMN

(+46)070 592 96 08

info@cfatidningen.se

© Copyright. All Rights Reserved

Vill du dela sidan? Klicka här: