WCE2019

Inför WCE, Världskongressen 2019 kommer CFA-Tidningen publicera olika artiklar och intervjuer som vår ansvarige utgivare, Anna Idell, har gjort om och med nationella som internationella experter inom mental träning.


Läs mer om världens främsta mentala tränare under de kategorier som passar dig. 


Varje vecka fram till Världskongressen i juni 2019 presenteras nya ansikten, förebilderna till en hållbar värld. Häng på!

Lars-Eric Uneståhl

En av världens främsta 

experter inom mental träning - läs här

Hallå där Jan Lundgren, Congress Secretary General för världskongressen, WCE.

Sverige står nyfiken och bara väntar på att få veta;

- vad är det för spännande som händer i Gävle till sommaren? Det pratas om att världseliten kommer på plats, 80 föreläsare från hela 37 länder, berätta, vad är det för världskongress som kommer till Sverige och Gävle i sommar?

CFA-Tidningen har träffat Jan Lundgren, Congress Secretary General och tagit pulsen på ett av årets absolut största händelser!

Här kommer storyn:" - Wow, Kongressen heter ”8th world congress on mind training for excellence in sport & life”och huvudsyftet är att fylla vår verktygslåda för egen utveckling och att förbättra våra kompetenser och färdigheter för att kunna utveckla andra på ett bättre sätt. Fler än 80 föreläsare från hela världen kommer till Gävle för att inspirera oss. De föreläser inom sina specialområden.

Områden som rör individ, grupp, organisation och ledarskapsutveckling.

De kommer från hela världen och presenterar den forskning och verksamhet som de utför i sina respektive hemländer.


ISMTE, International Society for Mental Training and Excellence, grundades 1989 av Lars-Eric Uneståhl, som är ordförande för denna kongress i Gävle. Han hade under 70 & 80-talet varit styrelseledamot i ISSP - International Society for Sports Psychology - och förstod behovet av ett samhälle med en filosofi om kontinuerlig förbättring som ett alternativ till idrottspsykologi.

ISMTE - hade Sverige som modell, där Uneståhl hade skapat Mental Training 20 år tidigare (1969) och där Mental träning efter 10 års fokus på sport på åttiotalet började bli populär inom många samhällsområden. Den första ISMTE-kongressen organiserades Lars-Eric Uneståhl vid Örebro universitet i Sverige 1991 och sedan dess har kongressen turnerat runt om i världen.

Kongressens namn var från början "World Congress of Mental Training and Excellence. Men vid kongressen i Peking 2008 ändrades namnet till ”World Congress on Mind Training för Excellence in Sport and Life” för att komplettera mental träning med Coaching, Mindfulness, hypnosis etc. Den senaste kongressen genomfördes 2015 vid Chandigarh Universitetet i Indien med professor Mohan som president.

Nu är den åter i Sverige.


Jag hade förmånen att träffa Lars-Eric 1994 och har sedan dess jobbat med honom i olika projekt. Jag är själv mental coach och utbildar, coachar och föreläser i mitt och min frus företag som vi döpt till Bra Livsutveckling.

Idag är jag en av alla som bidrar till att denna världskongress i Gävle ska bli något Gävlebon alltid ska prata om.


  Jan Lundgren

  Congress Secretary General

  Lars-Eric Uneståhl utvecklade den mental träningen under 1969 och under 70-talet i samarbete med svenska och olympiska lag.

  Efter olympiska spelen i Montreal 1976, där han var den enda idrottspsykologen / mentala tränaren, blev han inbjuden till många länder och introducerade utbildningen till de olympiska kommittéerna i 14 länder. Under 1980-talet introducerades Mental Träning i skolans läroplan och områden som hälsa, arbete, ledarskap och personlig utveckling blev viktiga tillämpningsområden.


  Lars-Eric har haft ett stort positivt inflytande på många människor runt om i världen. 2010 valdes han till en av de 50 mest inflytelserika personerna i Svenska samhället under de senaste 50 åren. Uneståhl har sedan 1960-talet genom sin forskning och hans böcker (över 20), tv-program, kurser och hundratals utbildningsprogram hjälpt miljontals människor runt om i världen till ett bättre liv.


  Hans utvecklingsmodell med mental utbildning för "Life Excellence" med hjälp av hans ”Läropyramid" har använts inom; 


   • Sport och scenframträdanden
   • Skola och utbildning
   • Företag och offentlig förvaltning
   • Hälsa och välmående
   • Person- och ledarskapsutveckling


  Med mental träning så kan du träna dig till starka ”tankemuskler” så att du kan klara av att hantera olika situationer som uppstår i livet på ett bra sätt utan att känna dig stressad. Lars-Eric är själv rena fundamentet - inget verkar kunna påverka honom så att han blir stressad eller känner att han inte klarar av saker och ting. Jag arrangerade en gång i tiden öppna föreläsningar och vid några tillfällen så var det Lars-Eric som skulle vara talare.

  Jag tänker då bland annat på ett tillfälle i Malmö.

  På en onsdag så skulle det komma 500 personer till föreläsningen med honom och på kvällen innan så ringde han från flygplatsen i Barcelona och berättade att flyget var inställt man han skulle försöka komma med på morgonplanet på onsdagen.

  Det är lugnt, sa han till mig. Föreläsningen började 13.00 och hans flyg skulle gå vid 9-tiden på morgonen.

  När klockan var 12.45 och 500 förväntansfulla åhörare satt och väntade så hade jag fortfarande inte hört något från Lars-Eric, inget hände. STRESS!

  Klockan 12.55 så kommer då Lars-Eric in i salen med resväskan fylld av overheadblad och håret käckt på svaj med ett ledande på läpparna - han hade jul lovat att vara på plats …


  Till kongressen kommer det drygt 80 talare från hela världen och flera är väldigt kända inom sina specialområden, som tex Michael D Yapko är världsledande inom hypnos.

  Ben Furman från Finland med lösningsfokus för ledarskap som ett av sina områden.

  Joseph O’Connor från England som driver världens största organisation från professionella coacher och själv är specialist inom coaching.

  Richard Gordin som jobbat med USAs OS-lag som mental coach.

  Dessa och många fler internationella talare. Några svenska talare som är med och använder de mentala teknikerna i sin profession är bla, Andreas Carlsson låtskrivare och jobbat med Britney Spears, Céline Dion, Westlife and Bon Jovi.

  Dr. Sanna Ehdin hälsoentrepreneur som drar fulla hus vart hon än föreläser.

  Annelie Pompe äventyrare som vi nu kan se på TV i programmet Mästarnas Mästare.

  Olof Röhlander inspiratören som nog är Sveriges mest bokade talare.

  Stig Wiklund den mentala coachen till bl.a Frida Karlsson och Johan Olsson.

  Tomas Gustafson och Sara McManus - båda OS-Guldmedaljörer och många många till.  Som avslutning vill jag bara säga: kom till denna kongress för chansen kommer aldrig tillbaka - det ska bli enormt spännande att ta del av elitens sätt att hantera det mentala, all ny forskning, vara delaktig i alla workshops och framförallt mingla och skaffa många nya vänner för livet, avslutar Jan Lundgren

  - CONGRESS SECRETARY GENERAL - 8TH WORLD CONGRESS ON MIND TRAINING FOR EXCELLENCE IN SPORT AND LIFE

  TEXT: Anna Idell

  FOTO: Jan Lundgren