Jämlikhet

CFA-Tidningen

Din pulsmätare i samhället

 

Anna Idell har tagit pulsen på Alexandra Gard-ordförande för Socialdemokraterna i Söderhamn.

 

  Jag har träffat Alexandra Gard, ordförande för Socialdemokraterna i Söderhamn och ordförande för BUN ( Barn- och Utbildningsnämnden, reds            anm.) Ämnet är ungt, kvinnligt perspektiv.

 

Vi satt i över två timmar och diskuterade hur det är att vara en ung kvinna idag och framförallt vad hon möter i sin vardag. Det var många tankar och levande exempel på varför vi alla behöver arbeta med, och tänka ur, perspektivet jämlikhet.

 

När hon gick efter vårt möte kom jag på mig själv med att fundera länge och mycket på de tankar hon delat med mig. Det skapade en process i min hjärna med eftertanke om hur vi är med och mot varandra – egentligen? Olika värderingar och hur det påverkar vår omgivning är viktigt.

 

Vi körde tolv frågor ur ett ungt, kvinnligt perspektiv.

 

Vem är du?

 

"Jag är en jobbig jävel, obekväm. Det jag har lärt mig genom livet är att jag är som alla andra, precis som alla andra, men jag fungerar som så att jag kan inte vara tyst när jag möter sådant som jag tycker är fel. Eller när jag vill nå ut med sådant som jag tycker är bra."

 

Vad jobbar du med?

 

"Jag är en fritidspolitiker och personligt vald av väljarna. Jag är ordförande för BUN och ordförande för Socialdemokraterna i Söderhamn, men jag har också ett vanligt jobb, tidigare arbetade jag på Migrationsverket."

 

Vad ser du som den stora utmaningen för dig?

 

"Att skapa ett samhälle där människor accepterar varandra och ges samma möjligheter.

 

Just det att vara en ung tjej visar så tydligt på hur viktigt det är att arbeta med jämlikhet. Ta mig som ett exempel, utifrån det jag heter så tänker folk  i min hemstad att jag får mina chanser bara på grund av mitt efternamn och inte utifrån det jag gör. Eller när vi har olika debatter politiskt får jag höra att jag är en frisk fläkt. Jag blir inte bemött efter min kompetens utan efter att jag är en ung tjej, en frisk fläkt."

 

Vad är roligt med att jobba med det?

 

"Det är jättekul att få träffa människor i så många olika sammanhang, men ett minne som poppar upp är när vi var ut och knackade dörr nu i år så öppnade en ung tjej en av dörrarna och hon blev så förvånad när hon såg mig. Hon brast ut att mig hade hon sett i tidningarna, knackade jag verkligen dörrar i valarbetet också? Jag svarade henne att såklart är jag ute och knackar dörr för det är ju viktigt för mig att få träffa alla människor.

 

Just det mötet blev så fint, vi pratade om hennes framtid som ung tjej och förälder, hur det blir för henne framöver och för hennes del handlade det mycket om att bli sedd och hörd, jag mötte upp henne i det och hon blev så glad. Det är ett jättefint exempel på ett positivt möte och vad som är roligt att arbeta med."

 

Vad driver du för frågor som du är stolt över?

 

"Egentligen något som vi glömmer bort, jämlikhet, nu ligger det på agendan i kommunen men det har inte alltid varit så. Frekvent utgår vi nu från det perspektivet och det är jag stolt över.

 

Jag är också väldigt glad över att BUN arbetar så fint mot elevråden som handlar om bland annat elevinflytande ochvärdegrundsarbete. Det är  ett jätteviktigt arbete och det är jag naturligtvis också stolt över."

 

Vad behöver vi jobba mer med?

 

"Vi måste börja ta saker på allvar och lyssna på det som sägs."

 

Vad är feministrörelsens viktogaste roll i samhället?

 

"Att jobba mot ojämlikheten, se de skillnader som finns mellan könen och jobba på det. Vi ser till exempel att unga killar i skolan många gånger inte får sin del av lärarnas tid och uppmärksamhet. Att arbeta mot det är också en del av feminismen. Så viktigaste rollen är att jobba mot ojämlikheten."

 

Vad möter du in din vardag?

 

"Jättemånga personer som ger positiv feedback men också mycket hot och hat."

 

Det är valår, vad tänker du kring det? "

 

"Jag är rädd för negativa krafter att de får större genomslag samt att media ger dem utrymme att få göra det."

 

Jämlikhet, hur jobbar du med det?

 

"Det är på så många plan. Om vi tar BUN som exempel, där har vi tydliga mål med ett uppdrag att skapa en likvärdig skola. I partiet har vi också det men där handlar det mer om att hitta forum för medlemmar att delta i utifrån sina förutsättningar. Men även i vardagen såklart när jag möter olika människor i olika sammanhang. Att påverka positivt i alla sammanhang jag själv deltar i."

 

Hur ser du på framtiden utifrån det ämne vi pratar om? "

 

"Jättepositivt, framförallt när jag träffar yngre människor. Vi tar mig som exempel igen, jag är i mångas ögon en jätteavvikande ung tjej. Jag är vegetarian, jag dricker inte alkohol och nu kommer det värsta...jag har ingen TV!

 

Bland unga är det mer accepterat att vara som en är och det blir så oerhört tydligt när jag träffar superungdomarna för då ser jag den positiva förändringen. Dagens unga har förändrat normen."

 

Hur ser ditt drömläge ut om fem år?

 

"Jag skulle vilja se att jag fortfarande är i ett sammanhang där jag får jobba ur ett ungt perspektiv och där jag fortfarande påverkar. Drömläget är att jag ser en attitydförändring i samhället och att ingen annan behöver vara med om det jag har varit med om."

 

Anna Idell

 

CFA- Tidningen

 

* Vi är Din pulsmätare i samhället.

 

* Vi är media för Dig som vill vara      med och göra skillnad- på riktigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter:

CFANYTT 

community för alla goda nyheter!

&

CFANYTT.BLOGG.SEKontakta oss


CFA-Tidningen

Kungsgatan 43

826 37 SÖDERHAMN

(+46)070 592 96 08

info@cfatidningen.se

© Copyright. All Rights Reserved

Vill du dela sidan? Klicka här: